Stiri
Ceasul Centenarului
Ceasul special in editie limitata, produs in doar 1918 piese, omagiaza aniversarea a o suta de ani de la Marea Unire, cand, pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, toate provinciile istorice locuite de romani s-au unit pentru a forma o singura tara, Romania.
Nicolae al României a primit ‘Ceasul Centenarului’ cu ocazie 100 de ani de la unificare. Mulțumesc B&B Collection și felicitări Tissot pentru inițiativa
Detalii care conteaza
Cadranele ceasului pun in evidenta traditiile romanesti prin cercurile lor armonioase, inspirate din dansul popular romanesc, hora.
Hora este reprodusa pe fondul secundarului periferic, unde sunt simbolizati 9 dansatori care se tin de mana si formeaza astfel un cerc. Fiecare om reprezinta una din cele 9 regiuni ale Romaniei, dansand impreuna asa cum au facut-o pentru prima oara la 1918. Culorile steagului Romaniei, rosu, galben si albastru, sunt inserate in mod elegant in partea de jos a cadranului. Pentru a sublinia simbolul horei, la cadranul rotund al orelor si cel al secundelor s-a adaugat o fereastra rotunda pentru data, o particularitate a acestei editii limitate.
Acest model emblematic pentru Tissot a fost ales anume pentru ca designul fatetat al cadranul orelor aminteste de „Coloana Infinitului” creata de sculptorul Constantin Brancusi.
Pe marginea cadranului exterior, triunghiurile albastre preiau motive traditionale din sculpturile si broderiile romanesti. In arta populara, aceste triunghiuri simbolizeaza portile care ne conduc catre lumile ceresti si viata vesnica.
Limbile au fost albastrite pentru a reproduce nuanta de „albastru de Voronet”, astfel denumita dupa culoarea exterioara a manastirii medievale Voronet din Moldova.
Cureaua din piele de vitel, cu textura de aligator, evoca si ea, prin culoare si cusaturi, albastrul de pe steag.
Particularitati ale designului
Pe capacul transparent al carcasei este imprimata silueta unei stele, replica fidela a fortaretei de la Alba Iulia vazute de sus, unde s-a semnat unirea provinciilor romanesti pe 1 decembrie 1918 si s-a inaugurat o noua era pentru Romania.
In cutia ceasului, conceputa special, fiecare cumparator va primi o medalie din lemn manufacturata de tinerii artisti romani de la Sezi, care preia motivul horei reprezentat pe cadran. Fiecare ceas si fiecare medalie sprijina asociatia „Free Miorita: Lumina pentru Romania”, al carei scop este sa aduca electricitate in cele mai izolate case din tara.
One Comment
Svetlana
Foarte frumos! Sincere felicitari!